Cvetačna solata z ribjimi fileji in sirnim prelivom

Cvetačna solata z ribjimi fileji in sirnim prelivom

Sestavine

  • 1 sveža ali 450 g zamrznjene cvetače (namesto cvetače lahko uporabimo brokoli, korenje ali pastinak)
  • 1 konzerva ribjih filejev
  • mlada čebula
  • 1 strok česna

  • Preliv:
  • jabolčni kis Renški hram
  • 1 dl kisle smetane
  • 1 dl sladke smetane
  • 3 žlice sirnega namaza
  • noževa konica rdeče paprike v prahu ali čilija (če želimo bolj pikantno)
  • noževa konica kurkume
  • sveže mlet poper
  • sol po potrebi

Priprava

Cvetačo skuhamo tako, da jo razdelimo na rozete, operemo, stresemo v vrelo vodo in kuhamo 5 minut. Še bolje je, če zelenjavo kuhamo v pari. S tem obdržimo več okusa, pa tudi vitaminov in mineralov. Dobro je, če jo malce osolimo ali med kuhanjem dodamo mešanico suhe jušne zelenjave (brez škodljivih ojačevalcev okusa kot natrijev glutamat)

Počakamo, da se cvetača ohladi.

Mlado čebulo očistimo in narežemo na kolobarčke.

Česen olupimo in narežemo na lističe.

Ribjo konzervo odpremo (mi smo uporabili ribo rumenoplavuti tun v oljčnem olju), olje odlijemo, razen, če nam je okus olja aromatiziranega z ribo všeč.

Za preliv zmešamo kislo, sladko smetano, dodamo sirni namaz in začinimo s papriko v prahu, kurkumo, sveže mletim poprom, soljo in po potrebi še jabolčnim kisom Renški hram. Tak preliv lahko pripravimo tudi na zalogo, v hladilniku lahko stoji do 3 dni.

Cvetačo razporedimo  po krožnikih ali stresemo v skledo. Potresemo z narezano mlado čebulo, česnom in koščki rib. Prelijemo s pripravljenim prelivom in postrežemo.

Če solato pripravljamo vnaprej, jo sestavimo tik pred zdajci.

Napiši komentar