Pehtran – zelišča v solati

Vse, kar potrebujete vedeti o pehtranu. Je aromatična rastlina, bogata z vitamini, minerali in antioksidanti. Uporablja se v kuhinji za začimbo in v tradicionalnem zdravilstvu za prebavo ter lajšanje vnetij.

Poletje je čas, ko je zelenjava v izobilju, prav tako pa tudi zelišča. Zelišča v našem vrtu ne le da prispevajo k bogatenju okusa, ampak tudi spodbujajo rast drugih rastlin in jih ščitijo. To njihovo delovanje lahko prenesemo tudi na naše telo. Peteršilj je zelo uporaben, drobnjak nekoliko manj, bazilika pa je čudovita v paradižnikovih solatah.

Dodajamo jih lahko v solatni preliv ali med zelenjavo. Lahko jo stolčemo v možnarju ali drobno sesekljamo. Lahko uporabimo le kot okras, pašo za oči.

Pehtran

Spoznajte vrste pehtrana

Danes poznamo dve glavni vrsti pehtrana: ruskega in francoskega. Francoski pehtran je trikrat bolj aromatičen, a ga je težje gojiti, saj je rezultat dolgotrajne selekcije in ga je mogoče razmnoževati le s potaknjenci. Poleg tega pa obstaja tudi mehiški pehtran, ki je v resnici vrsta tagetesa z aromo, skoraj identično pehtranovi. Ta vrsta je lažja za gojenje, saj odlično prenaša sušo, hkrati pa je enoletnica.

Učinkovine v pehtranu

Listi vsebujejo veliko joda, rudninskih snovi ter vitamin A in C. Iz svežih cvetnih popkov dobivajo lahko hlapno pehtranovo eterično olje.

Vejice pehtrana vsebujejo največ eteričnih olj tik pred cvetenjem, zato je to idealen čas, da ga uporabimo za vlaganje v kis, olje, sušenje, zamrzovanje ali za pripravo pehtranovega zeliščnega masla. Grm je priporočljivo razsaditi vsaj vsak drugi leto, saj se zaradi razraščanja korenin lahko “zadavi”. To je tudi razlog za njegovo latinsko ime Artemisia dracunculus, kar pomeni “zmaj“, saj rastlina s svojim razraščanjem spominja na moč tega mitološkega bitja.

Pehtran je v ljudskem zdravilstvu uporaben proti nespečnosti, odvaja vodo odganja gliste in še marsikaj.

Kam kombiniramo pehtran in s katerimi zelišči se ujema?

Pehtran lahko uporabimo svežega ali sesekljanega. Odlično se poda k solatam iz rdeče pese, belušev, korenčka, zelene, bučk in kumar ter mesu, kot je piščanec, ali ribam. Za prihodnjo uporabo lahko pripravimo sušeno ali svežo francosko mešanico zelišč »fines herbes«, ki vključuje timijan, drobnjak, krebuljico, peteršilj in pehtran. Pehtran je tudi ključni sestavni del slavnih bernskih in holandskih omak.

Pripravimo, pa lahko tudi pehtranovo potico katera se odlikuje po edinstvenem okusu pehtrana. Testo je rahlo, polnilo pa vsebuje mlete orehe, sladkor, jajca in pehtran, ki doda rahlo začinjen pridih. Pehtranova potica je priljubljena na prazničnih srečanjih, kjer njen svež okus odlično dopolnjuje sladkobo nadeva.

Odlično se ujema z baziliko, kaprami, drobnjakom, koprcem, peteršiljem.

Priprava Pehtranovega kisa in olja

Osnova kisa naj bo vinski kis, osnova olja pa sončnično ali repično olje. Pehtran operemo, osušimo in rahlo pomanemo, da sprostimo aromo. Na pol litra kisa ali olja dodamo dve vejici pehtrana. Pripravljamo v steklenici s širokim vratom in pokrovčkom, kamor potisnemo vejici pehtrana, prelijemo s segretim kisom ali oljem in dobro zapremo. Kis postavimo na svetlo, olje na temno. Po dveh tednih preverimo okus. Kis lahko takoj uporabimo ali shranimo, olje pa je odlična izbira za darilo.

Shranjevanje pehtrana

V hladilniku ga zaprtega v skledi hranimo 4-5 dni. Aromo dobro ohrani z zamrzovanjem, s sušenjem malo manj. V zamrzovalniku se vsa zelišča ohranijo 5 mesecev. Pehtran sušimo na hitro in v temi pri temperaturi do 37 °C

Pri uporabi sušenega pehtrana bomo upoštevali, da suhega pehtrana potrebujemo trikrat manj. Suh pehtran je uporaben največ eno leto.

Priporočamo tudi:

Napiši komentar