Pehtran – zelišča v solati

Poletje je čas, ko je zelenjave v izobilju. Tudi zelišč je obilo. S svojo prisotnostjo v vrtu vzpodbujajo rast drugih rastlin in jih ščitijo. Delovanje v vrtu lahko prenesemo na delovanje v našem telesu. Peteršilja lahko porabimo veliko, drobnjaka malo manj, bazilika je čudovita v paradižnikovih solatah, koperc v zeleni, uporabnost boreča šele spoznavamo, pehtrana in mete v solati nismo vajeni, v nekaterih delih sveta pa sta to dokaj osnovni začimbi. Rožmarin moramo nujno uporabljati poleti in prija k pečeni zelenjavi in še čemu.

Dodajamo jih lahko v solatni preliv ali med zelenjavo. Lahko jo stolčemo v možnarju ali drobno sesekljamo. Lahko uporabimo le kot okras, pašo za oči.

Začimbe uživamo kot piko na i. Lahko rečemo, da so duša solate. Z začimbami je naša vsakdanja solata lahko vsak dan drugačna.

Pehtran

Sorte pehtrana

Danes poznamo dve sorti pehtrana, ruskega in francoskega. Francoski je trikrat bolj aromatičen, a ga je žal težje gojiti. Je rezultat dolgotrajne selekcije in ga je moč razmnoževati le s potaknjenci. Obstaja tudi mehiški pehtran, ki je v resnici sorta tagetesa z aromo skoraj identično pehtranovi in ga je lažje gojiti, pa tudi odlično prenaša sušo. Je enoletnica.

Ruski pehtran ima rahlo trpek okus. Francoski pehtran vsebuje manj grenčin od ruskega, je bolj sladek.

Učinkovine v pehtranu

Listi vsebujejo veliko joda, rudninskih snovi ter vitamin A in C. Iz svežih cvetnih popkov dobivajo lahko hlapno pehtranovo eterično olje. Pehtran ima v sebi še grenčine, čreslovine in kisline.

Vejice pehtrana vsebujejo največ eteričnih olj tik preden zacvetijo, torej ta čas izkoristimo, če bomo vlagali v kis, olje, ga zamrzovali, sušili ali izdelovali pehtranovo zeliščno maslo. Sicer pa ga režemo vso sezono do avgusta, a le do tretjine, da se rastlina lepo obraste. Grm je priporočljivo razsaditi vsaj vsako drugo leto, saj se sicer zaradi značilnega razraščanja korenin milo rečeno zadavi. Od tod tudi sorodnost z zmajem v latinskem imenu za pehtran »Artemisia dracunculus« …

Pehtran je v ljudskem zdravilstvu uporaben proti nespečnosti, odvaja vodo odganja gliste in še marsikaj.

Kam kombiniramo pehtran in s katerimi zelišči se ujema?

Uporabimo lahko lističe ali sesekljan pehtran. Odličen je za začinjenje solate iz rdeče pese, belušev, korenčka, zelene, bučk in kumar, piščanca, rib.
Za zalogo bomo pripravili sušeno ali svežo slavno francosko mešanico zelišč »fines herbes«, ki jo sestavljajo timijan, drobnjak, krebuljica, peteršilj in pehtran. Brez pehtrana tudi ne bi bilo slavnih bernske in holandske omake.

Pehtran razvije svojo aromo šele pri višjih temperaturah, a aroma jedi se žrtvuje izgledu. V tem primeru priporočam, da nekaj sesekljanih ali celih listkov prihranite in potresete preden postrežete.

Odlično se ujema z baziliko, kaprami, drobnjakom, koprcem, peteršiljem.

Pehtranov kis in olje

Kmalu bo napočil čas, da pripravimo dišaven pehtranov kis in pehtranovo olje. To je eden izmed boljših načinov, kako zadržati edinstveno aromo pehtrana za zimo. Spoštovani, Vas to kaj spominja na duha iz stekleničke? Osnova kisa naj bo vinski kis, osnova olja pa sončnično ali repično olje. Pehtran operemo, osušimo in rahlo pomanemo med rokami, da se aroma sprosti. Na pol litra kisa ali olja dodamo dve vejici pehtrana. Vse skupaj pripravljajmo v steklenici s širokim vratom in pokrovčkom na navoj. Pehtranovi vejici potisnemo v steklenico, prelijemo s segretim oljema ali kisom, steklenico dobro zapremo, da okus zori. Kis postavimo na svetlo, olje pa na temno. Po dveh tednih preverimo, če nam je okus všečen. Kis lahko začnemo uporabljati, ali ga shranimo s pehtranovo vejico oziroma brez nje. Pehtranov kis in olje sta tudi prekrasni darili za naše bližnje.

Shranjevanje pehtrana

V hladilniku ga zaprtega v skledi hranimo 4 do 5 dni. Aromo dobro ohrani z zamrzovanjem, s sušenjem malo manj. V zamrzovalniku se vsa zelišča ohranijo 5 mesecev. Pehtran sušimo na hitro in v temi pri temperaturi do 37 °C

Pri uporabi sušenega pehtrana bomo upoštevali, da suhega pehtrana potrebujemo trikrat manj. Suh pehtran je uporaben največ eno leto.

Priporočamo tudi:

Napiši komentar