Šparglji – vse kar morate vedeti o “hrani bogov”. So hranilna zelenjava, bogata z vitamini, minerali in antioksidanti. Uporabljamo jih v solatah, juhah in kot prilogo za zdravo prehrano.
Šparglji? Kaj je to?
Šparglji, znani tudi kot beluši, so ena izmed prvih vrst pomladne zelenjave, ki napoveduje prihajajočo toploto in svežino pomladi. Že v starem Egiptu so bili šparglji zelo cenjeni, saj so jih uporabljali tako za prehrano kot tudi kot zdravilo. Rimljani pa so jih imenovali “hrana bogov” in verjeli, da imajo afrodizijačne lastnosti. Sezona špargljev v Sloveniji se začne v prvi polovici aprila in traja vse do sredine junija.
Vrste špargljev
V Sloveniji rastejo štiri vrste: navadni, lasasti, obmorski in ostrolistni (divji), ki je najbolj pogost na Primorskem. Divji šparglji imajo tanjše poganjke kot gojene vrste. Lahko so zeleni ali beli, odvisno od načina gojenja. Beli, znani tudi kot beluši, imajo milejši okus in manj grenkobe kot zeleni šparglji, katerih poganjki rastejo na svetlobi in se obarvajo zeleno zaradi tvorbe klorofila.
Uporaba v kuhinji
Uživamo njihove mlade poganjke, ki jih režemo v pomladnih mesecih. Obstaja veliko različnih receptov s šparglji, ki omogočajo, da to okusno zelenjavo vključimo v številne jedi, od enostavnih prigrizkov do bogatih glavnih obrokov. Te lahko popečemo v ponvi, dokler niso rahlo hrustljavi na zunanji strani, a še vedno nežni znotraj, te so odlična priloga k mesnim jedem. Kot dodatek v solatah, jih lahko kuhamo, ali pa pustimo surove. Nepogrešljiva sestavina so tudi v omakah, kjer jih lahko začinimo s soljo, poprom in parmezanom.
Bogat vir hranil in naravni diuretik
Zaradi svoje sestave, lahke prebavljivosti in nizke kalorične vrednosti zelo priljubljeni v različnih dietah. Zaradi visoke vsebnosti kalija in asparaginske kisline, ki spodbuja izločanje vode, so šparglji naravni diuretik. To pomeni, da pomagajo pri odstranjevanju odvečnih tekočin iz telesa, kar je koristno za uravnavanje ravnotežja telesnih tekočin.
Kakovostni sestavi špargljev pripomorejo tudi minerali, kot so dušik, fosfor, kalij, kalcij, magnezij, natrij, cink, mangan in železo. Poleg tega vsebujejo vitamine B-kompleksa (B2, B6, holin in folno kislino), vitamin C ter provitamin A. V sledovih so prisotni še vitamini E in K.