ČESEN

Česen – močan naravni antibiotik, bogat z vitamini in minerali, ki obogati jedi in podpira zdravje telesa.

Kaj je česen?

Česen je rastlina iz družine lilijevk, ki je znana po svoji značilni močni vonjavi in zdravilnih lastnostih. Poreklo česna sega v srednjo Azijo, danes pa je prisoten po vsem svetu. Raste iz podzemnega gomolja, ki je sestavljen iz več strokov, obdane z belo, tanjšo lupino. Listi česna so ozki in dolgi, rastlina pa tvori visoke stebla, ki se končajo z belimi cvetovi. Običajno se goji na sončnih in dobro odcednih tleh, saj potrebuje toplejše podnebje za optimalno rast.

Zvezda kulinaričnih mojstrovin

Česen je nepogrešljiv v kulinariki, saj njegova intenzivna aroma in okus obogatita številne jedi. Uporablja se v skoraj vseh vrstah kuhinj, od mediteranske do azijske, zaradi svoje sposobnosti, da poveže različne okuse in doda globino jedem. Lahko ga uporabimo surovega, praženega, pečenega ali kuhanega, saj vsaka oblika priprave poudari drugačen okus. Surov ima oster, pikanten okus, medtem ko pražen postane sladek in blag. Česen je pogosto osnova za omake, juhe, marinirane jedi in začimbne mešanice, kot je pesto. Prav tako se uporablja za obogatitev mesnih, zelenjavnih in testeninskih jedi ter kot dodatek k kruhu in solatam. Zaradi svoje vsestranskosti je ključni element v številnih kuhinjah po svetu. Česen se odlično ujema z mnogimi zelišči, ki dopolnjujejo njegov močan okus, kot so rožmarin, timijan, bazilika, peteršilj in origano.

Naravni zdravilec v tvoji kuhinji

Je močan naravni antibiotik, saj vsebuje spojine, kot je alicin, ki pomagajo v boji proti bakterijam, virusom in glivicam. Redno uživanje česna naj bi pripomoglo k izboljšanju srčno-žilnega zdravja, saj lahko zmanjša krvni tlak, raven holesterola in izboljša prekrvavitev. Česen prav tako krepi imunski sistem, pomaga pri prebavi in ima protivnetne učinke. Zaradi svojih antioksidativnih lastnosti pomaga tudi pri zaščiti celic pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali, in podpira naravne procese razstrupljanja v telesu. Naj pa bi bil koristen tudi pri preprečevanju nekaterih vrst raka in izboljšanju zdravja kože.

Napiši komentar