Bazilika – zelišča v solati

Poletje je čas, ko je zelenjave v izobilju. Tudi zelišč je obilo. S svojo prisotnostjo v vrtu vzpodbujajo rast drugih rastlin in jih ščitijo. Delovanje v vrtu lahko prenesemo na delovanje v našem telesu. Peteršilja lahko porabimo veliko, drobnjaka malo manj, bazilika je čudovita v paradižnikovih solatah, koperc v zeleni, uporabnost boreča šele spoznavamo, pehtrana in mete v solati nismo vajeni, v nekaterih delih sveta pa sta to dokaj osnovni začimbi. Rožmarin moramo nujno uporabljati poleti in prija k pečeni zelenjavi in še čemu.

Dodajamo jih lahko v solatni preliv ali med zelenjavo. Lahko jo stolčemo v možnarju ali drobno sesekljamo. Lahko uporabimo le kot okras, pašo za oči.

Začimbe uživamo kot piko na i. Lahko rečemo, da so duša solate. Z začimbami je naša vsakdanja solata lahko vsak dan drugačna.

Bazilika

Aroma bazilike

Bazilika ima kompleksno sladko kislo aromo z noto klinčkov in janeža. Okus je sladek, pikanten s podtonom mete in janeža. Spada namreč v družino met. Doma je v tropskih predelih Azije, raste pa povsod po svetu, kjer je dovolj toplo.

Sorte bazilike

Obstaja več sort bazilike.

Sladka bazilika ali bazilka Genovese je najbolj znana in razširjena sorta bazilike. Odlična je za pesto in solate.

Purpurna bazilika ima temno rjavo vijolične liste. Je izredno aromatična, nežna, sočna bazilika. Zelo popestri solate, a moramo paziti na barvne kombinacije.
Grška bazilika tvori kompaktno kepo drobnih listov. Pogosto je cepljena in oblikovana v namizno drevesce. Hvaležna bo za sprotno obiranje in kot nalašč za okras jedi in razvije zelo prijetne arome.

Omeniti je treba še grmasto baziliko, ki jo angleško imenujejo African Blue. Ima zelene liste z vijoličnimi žilami in roza cvetovi. Je manj aromatična od običajne sladke bazilike. Zraste v več kot pol metra visok grm in s cvetenjem privablja veliko čebel. Cveti celo poletje in jesen ter po izgledu spominja na cvetenje sivke.

grmasta-bazilika-od-blizu

Obstaja še pesto bazilikacimetova bazilika, ki je doma v Mehiki, pa solatna bazilika z velikimi sočnimi mehurjastimi listi, pa tajskalimonskalimetina bazilika.

Kam kombiniramo baziliko in s katerimi zelišči se ujema?

Paradižnikova solata preprosto ne more brez bazilike. Poda se tudi na solate z ribo ali piščancem, pa z bučkami, koruzo, sirom, olivami, jajci, grahom.
Po aromi se dobro ujame z zelišči: kapre, česen, drobnjak, majaron, origano, meta, peteršilj, rožmarin, timijan, koriander.

Narezana bazilika hitro potemni, pa naj jo natrgamo ali narežemo. Res da ni lepo, a odda svoj okus solati.

Kako hranimo baziliko

Baziliko lahko gojimo tudi na okenski polici zato je najbolje, da si omislimo svoj grmiček in jo porabljamo sproti. Sicer pa tesno zaprto zavito v vlažno papirnato krpico hranimo v hladilniku 2 so 3 dni. Baziliko lahko sušimo, a bo izgubila veliko eteričnega olja. Lahko jo tudi zamrznemo in narežemo po potrebi. Najboljši način shranjevanja je, da jo sesekljamo, zmešamo z olivnim oljem in vodo ter shranimo v zamrzovalnik v obliki ledenih kock.

Napiši komentar