Kumare so plod podolgovate oblike in zelene barve. Njihova značilnost je, da navzven polepšajo, navznoter pa zdravijo.
Erepsin, glavna sestavina, je encim, ki ima lastnost, da cepi beljakovine, hkrati pa uničuje škodljive bakterije in gliste v črevesju, ter ga čisti.
Zdravilni učinki uživanja kumar;
- 96% kumar sestavlja voda, zato nas dobro hidrirajo.
- Kumare se zelo malo časa zadržujejo v želodcu, tako da kmalu dosežejo mesto svojega delovanja – črevesno sluznico.
- lajšajo ledvične težave in težave z mehurjem, krepijo imunski sistem in vezivna tkiva ter lepšajo kožo in lase.
- pomagajo pri sončnih opeklinah.
- so bogat vir antioksidantov, vitaminov A, B in C, ki spodbujajo imunski sistem
- na kolobarje narezana kumara je lahko lepotni pripomoček, saj zmanjšuje zabuhlost in rdečico obraza
- uravnavajo krvni tlak
- zaradi visoke vsebnosti vlaknin in vode pospešujejo prebavo
- zaradi vsebnosti rastlinskih sterolov znižujejo slab holesterol
Kumare so izredno dober diuretik in pomoč pri hujšanju, saj 100g kumar vsebuje le kakih 14 kilokalorij.