Avokado – kremast, hranilen plod, poln zdravih maščob, idealen za solate, toast ali kot osvežujoč prigrizek.
Kaj je avokado?
Avokado je plod rastline, ki spada v družino Lauraceae. Ima ovalno obliko, temno zelene ali skoraj črne lupine, znotraj katere je meso kremaste teksture in velika, enojna koščica. Poreklo ima v Srednji Ameriki, danes pa je razširjen v tropskih in subtropskih območjih po vsem svetu. Rastlina je zimzelena in lahko doseže višino do 20 metrov. Raste na drevesih, ki potrebujejo toplo in suho podnebje. Poleg tega pa je znan po svoji edinstveni sposobnosti rasti na drevesih, ki lahko živijo več desetletij.
Natančneje, je avokado bobilnica, saj se razvije iz cveta rastline in vsebuje seme v notranjosti. Kljub temu, da ga pogosto obravnavamo kot zelenjavo zaradi njegovega okusa in uporabe, botanično gledano spada med sadje.
Avokado + kuhinja
Uporablja se v številnih jedeh, tako svež kot pripravljen na različne načine. Eden najbolj znanih načinov uporabe je v guacamole omaki, priljubljeni mehiški jedi, kjer se avokado zmeša z začimbami, česnom, limeto in koriandrom. Poleg tega je odličen za solate, kjer doda kremasto teksturo in svežino, ali pa ga uporabimo kot preliv za toaste ali sendviče. Lahko je pa tudi samostojna jed – recept je tukaj.
Avokado je tudi priljubljen v smoothijih zaradi svoje kremaste konsistence in bogatstva zdravih maščob. Včasih ga uporabljajo kot nadomestek za maslo ali jajca v veganskih receptih. Njegova blaga in nežna aromatičnost omogoča, da se dobro poda tako v slane kot sladke jedi – včasih pa ga najdemo celo v sladicah, kot so moussi ali torte.
Kdaj je optimalen za uživanje?



Avokado je pripravljen za uživanje, ko je rahlo mehak na dotik, vendar ne preveč. Če ga pritisnete, naj se nekoliko ugrezne, a se ne sme zdrobiti. Ko je avokado temno zelen ali skoraj črn z zlatimi odtenki na lupini, je običajno zrel. Če je pretrd, ga lahko pustite na sobni temperaturi še nekaj dni, da dozori.
Poleg dobrega okusa je bogat z...
…zdravimi nenasičenimi maščobami, predvsem omega-9, ki podpirajo zdravje srca. Vsebuje tudi vitamine (predvsem vitamin E, C, K in vitamine B-kompleksa) ter minerale, kot so kalij in magnezij, ki so ključni za pravilno delovanje telesa. Vlaknine v avokadu podpirajo prebavo in pomagajo pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi. Poleg omenjenega pa vsebuje tudi antioksidante, ki ščitijo celice pred oksidativnim stresom in upočasnjujejo staranje. Je tudi dober vir folne kisline, kar je še posebej koristno za nosečnice.