Ananas – je tropski sočen, sladek in zdrav plod, ki prinaš osvežujoč okus in svežino v vsako jed ali pijačo.
Kaj je ananas?
Ananas je tropski plod, ki pripada družini Bromeliaceae. Ima značilno zeleno, trdo lupino z izrazitimi trni, znotraj katere se skriva sočno, sladko meso rumene barve. Poreklo ima v Srednji in Južni Ameriki, danes pa je razširjen po vseh tropskih območjih sveta. Znan je po svojem osvežujočem okusu, ki združuje sladkost in rahlo kislost.
Piña colada ali v solati narezan?
Uporablja se v osvežilnih pijačah, kot so koktajli in sokovi, ter v sladicah kot so torte, pudingi in sorbeti. Svež je odličen dodatek solatam, saj doda sladkobo in osvežitev, lahko pa ga tudi kombiniramo z mesom, zlasti v kari jedeh ali griliranih receptih, kjer se lepo ujema s slanimi okusi. Karameliziran se pogosto uporablja kot priloga k mesnim jedem, kot so svinjina ali piščanec. Sušen je priljubljen kot prigrizek ali sestavina v mešanih sadnih medeninah in sladkarijah. Poleg tega je ananas klasična sestavina v tropskih pitah in smoothijih.
Tropska zdravilna moč
Ananas ima številne zdravilne lastnosti, ki pozitivno vplivajo na naše telo. Je bogat z vitaminom C, ki podpira imunski sistem, pomaga pri boji proti okužbam in ščiti celice pred poškodbami. Vsebuje bromelain – encim, ki pomaga pri prebavi beljakovin, lajša vnetja ter prispeva k hitrejšemu okrevanju po poškodbah ali operacijah. Je tudi dober vir vlaknin, ki podpirajo zdravo prebavo in pomagajo pri uravnavanju telesne teže. Poleg tega vsebuje antioksidante, ki ščitijo telo pred prostimi radikali in zmanjšujejo tveganje za kronične bolezni, kot so bolezni srca in rak. Zaradi vsebnosti mangana, ki je pomemben za zdravje kosti, lahko uživanje ananasa pomaga pri ohranjanju močnih kosti in sklepov.


