PAPRIKA

Vse, kar morate vedeti o barviti kraljici kuhinje in njenih lastnosti.

Kaj je paprika?

Paprika je plod rastline Capsicum annuum, ki spada v družino razhudnikovk. Uporablja se kot zelenjava ali začimba, njene barve pa segajo od zelene do rdeče, rumene, oranžne in celo vijolične, ravno ta barvitost ima velik pomen v zdravi prehrani. Poleg tega pa paprika kot priloga s svojimi barvami poživi marsikatero jed na krožniku.

Vsestranska uporaba

Ena najbolj priljubljenih jedi s svežo papriko je polnjena paprika, kjer se sočni plodovi napolnijo z mesnim ali zelenjavnim nadevom. Tudi v solatah se odlično obnese, saj doda hrustljavost in sladkast okus. V azijski kuhinji se pogosto uporablja v wok jedeh s piščancem, govedino ali tofujem ter obogati omake, kot sta sojina in ostrigina. V mehiških fajitah in tacoseh se praži z začimbami, kot sta kumina in čili. Madžarski golaž in paprikaš brez mlete paprike ne bi imeli svoje značilne barve in sladko-dimljenega okusa. V španski kuhinji dimljena paprika poudari okus paelle, choriza in marinad, medtem ko se v mediteranski odlično ujema z oljčnim oljem, česnom in limono ter obogati pečeno zelenjavo in ribe.

Barvita zakladnica zdravja

Karotenoidi so rastlinski pigmenti z antioksidativnim delovanjem. Rdeča paprika vsebuje likopen, ki ji daje barvo in lahko ščiti pred rakavimi obolenji. Betakaroten se v telesu pretvori v vitamin A, pomemben za dober vid. Vse paprike so bogate z vlakninami, ki uravnavajo holesterol, ščitijo debelo črevo in izboljšujejo prebavo.

Polnjene paprike

Ena manjša rdeča, rumena ali oranžna paprika vsebuje približno trikratno količino priporočenega dnevnega vnosa vitamina C, več kot ga vsebujejo citrusi. Je odličen vir hranil, ki pomagajo krepiti imunski sistem in dvigovati odpornost telesa. Poleg vitamina C vsebuje še vitamin B6, folno kislino, vitamin E in K, rdeča in zelena paprika pa sta še posebej bogati z njimi. Vitamin B6 in folna kislina podpirata imunski sistem, medtem ko vitamin E deluje kot antioksidant, vitamin K pa pomaga pri ohranjanju zdravih kosti. Poleg tega paprika vsebuje tudi veliko kalija. Vsa ta mikrohranila prispevajo k izjemnemu hranilnemu pomenu te zelenjave.

Priporočamo tudi:

Napiši komentar