Solata s kvinojo, bučko in papriko

Solata s kvinojo, bučko in papriko

Sestavine

  •  dl kvinoje
  • 5 dl vode
  • jušna osnova v prahu
  • 1 rdeča paprika
  • malo rumene bučke
  • sladka koruza iz konzerve

Priprava

Kvinoja se kuha podobno kot riž. Zavremo vodo in vanjo stresemo kvinojo. Če le utegnemo, vodo odlijemo in natočimo novo. Kvinoja vsebuje saponine (slika kvinoje v loncu z vodo) in je zato lahko rahlo grenka. S spiranjem grenčino odstranimo. Nekateri proizvajalci to storijo že sami in je nam ni treba spirati, vsekakor pa bo boljšega okusa, če to storimo. Segrevamo do vrenja, dodamo jušno osnovo v prahu ali sol in kuhamo 15 do 20 minut. Če je vode preveč, jo stresemo na cedilo.

Najbolje je, če je kvinoja kuhana že prej, sicer počakamo, da se ohladi. Papriko in bučke narežemo na majhne kocke. Rdeča paprika je sladka in da sladkast okus sicer precej pikantni kvinoji. Zelena paprika ni zrela paprika in ima grenak priokus. Je tudi težje prebavljiva.

Če le imamo pri roki, uporabimo rumene bučke, saj bodo lepo barvno dopolnile solato, če pa imamo pri roki sladko koruzo, jo dodajmo. Izboljša okus solate in jo kalorično obogati.
Za preliv sesekljamo baziliko in peteršilj. V skodelici zmešamo kis, olje, začimbe, sol, čili.

V skledo stresemo kvinojo, sesekljano zelenjavo in preliv. Dobro premešamo, po potrebi dodatno začinimo in postrežemo. Solata se odlično shranjuje in jo lahko pripravimo naprej, tudi en dan.

Če kvinoje ne maramo, jo nadomestimo s kus kusom, ješprenjem, proseno ali ajdovo kašo.

Po želji dodamo še na kocke narezan sir. Domišljija pri tem ne pozna meja.

Napiši komentar