Solata s kvinojo, bučko in papriko

Pred vami je vrhunski recept, ki je pravi raj za vaše brbončice. Solata s kvinojo, bučko in papriko. Ste ga že poskusili pripraviti?

Sestavine

  •  dl kvinoje
  • 5 dl vode
  • jušna osnova v prahu
  • 1 rdeča paprika
  • malo rumene bučke
  • sladka koruza iz konzerve
  • Preliv:
  • olje po izbiri
  • jabolčni kis Renški hram
  • 4 lističi bazilike
  • 1 poganjek peteršilja
  • neprečiščena sol
  • malo čilija v prahu
Solata s kvinojo, bučko in papriko

Priprava

Kvinoja se kuha podobno kot riž. Zavremo vodo in vanjo stresemo kvinojo. Če le utegnemo, vodo odlijemo in natočimo novo.

Ali ste vedeli, da kvinoja vsebuje saponine in je zato lahko rahlo grenka. S spiranjem grenčino odstranimo. Nekateri proizvajalci to storijo že sami in je nam ni treba spirati, vsekakor pa bo boljšega okusa, če to storimo.

Kvinojo segrevamo do vrenja, dodamo jušno osnovo v prahu ali sol. Kuhamo jo približno 15 do 20 minut. Če je vode preveč, jo stresemo na cedilo.

Najbolje je, če je kvinoja kuhana že prej, sicer počakamo, da se ohladi. Solata z vročo kvinojo namreč ne bo tako okusna. Papriko in bučke narežemo na majhne kocke. Rdeča paprika je sladka in da sladkast okus sicer precej pikantni kvinoji. Zelena paprika ni zrela paprika in ima grenak priokus. Je tudi težje prebavljiva.

Bučka kalorično obogati solato

Če le imamo pri roki, uporabimo rumene bučke, saj bodo lepo barvno dopolnile solato, če pa imamo pri roki sladko koruzo, jo dodajmo. Izboljša okus solate in jo kalorično obogati.
Za preliv sesekljamo baziliko in peteršilj. V skodelici zmešamo kis, olje, začimbe, sol, čili.

V skledo stresemo kvinojo, sesekljano zelenjavo in preliv. Dobro premešamo, po potrebi dodatno začinimo in postrežemo. Solata se odlično shranjuje in jo lahko pripravimo naprej, tudi en dan.

Če kvinoje ne maramo, jo nadomestimo s kus kusom, ješprenjem, proseno ali ajdovo kašo.

Po želji dodamo še na kocke narezan sir. Domišljija pri tem ne pozna meja.

Napiši komentar