HRUŠKE

Hruška  je sadež, ki ga vzgajajo že več kot 3000 let, poznamo pa več kot 1000 vrst. Največ sort oberejo preden so sadeži popolnoma zreli. Če dozorijo na drevesu, se pogosto zgodi, da njihovo meso postane zrnasto. Po času obiranja ločimo poletne, jesenske in zimske. Najbolj priljubljene in razširjene vrste so Viljamovka, Dobra Luiza in Gellertova hruška.

Največkrat jih uživamo surove in take so tudi najbolj zdravilne. Uporablajo se tudi za pripravo izbranih poobedkov, kompotov, soka, mošta, likerja, kompote. Izjemno dobro se prilegajo k siru (camembert, cheddar, roquefort), zato jih v kombinaciji s temi siri uporabljamo tudi kot sestavino solat.

V primerjavi z drugimi sadeži vsebujejo izredno malo kislin, zato so še posebej primerne za ljudi, ki so na kislino občutljivi. Zaradi velike vsebnosti železa so primerne za slabokrvne ljudi. Vsebujejo tudi veliko kalija, ki iz telesa odvaja vodo, fosfor pa krepi živčni sistem. Vsebuje tudi omembe vredne količine vitaminov A in C. Uživanje nezrelih sadežev lahko obremeni prebavni trakt.

Napiši komentar