Brstični ohrovt – superživilo za zdravje in dobro počutje.
Kaj je brstični ohrovt?
Brstični ohrovt izhaja iz Evrope, natančneje iz Nizozemske in Belgije, kjer so ga začeli gojiti v 16. stoletju. Danes je priljubljen po vsem svetu in se goji v številnih državah. Ta zelenjava je del družine križnic, sem pa spadajo tudi vrste, kot so brokoli, cvetača in zelje. Ima majhne, okrogle glavice, ki spominjajo na mini zelja.
Okusen dodatek vsaki jedi
Je vsestranska zelenjava, ki jo lahko pripravimo na različne načine – na pari, pečemo, pražimo ali dodajamo v juhe, solate in enolončnice. Po kuhanju ohrani hrustljavo teksturo, kar ga naredi kot odlično prilogo. Pečen z oljčnim oljem, soljo in poprom je preprost, a okusen, lahko pa ga pražimo tudi s česnom, slanino ali oreščki za dodatne okuse. Odlično se poda k mesnim jedem, kot so piščanec, svinjina ali ribe, ter v solatah, kjer ga kombiniramo z zelenjavo, semeni, sirom ali prelivom. Je pa tudi izvrsten dodatek omakam in pitam. Za več idej o njegovi uporabnosti kliknite TUKAJ.
Zelenjava, ki podpira zdravje in imunski sistem
Ohrovt in druge kapusnice so odličen vir indol-3-karbinola, kemične spojine, ki spodbuja obnovo DNA v celicah in se domneva, da zavira rast rakavih celic. Poleg tega vsebuje številne antioksidante in indole, ki pripomorejo k zaščiti telesa. Brstični ohrovt je tudi bogat vir hranil, saj vsebuje visoke količine tiaminar (B1), mangana, folne kisline (B4), kalija in vitamina C.


Brstični ohrovt pomaga pri boju proti utrujenosti, izboljšuje koncentracijo in duhovno svežino. Pospešuje tvorbo krvi, kar izboljša oskrbo celic s kisikom, spodbuja rast celic in krepi vezivna tkiva. Naredi lase bleščeče, kožo mehko, izboljša razpoloženje, pomaga pri hujšanju in čisti črevesje. Prav tako povečuje vitalnost, krepi imunski sistem in odvaja odvečno vodo.