Korenje – oranžni zaklad.
Kaj je korenje?
Korenje je koreninska zelenjava, ki je znana po svoji oranžni barvi, čeprav obstajajo tudi rumene, vijolične in rdeče sorte. To izhaja iz Srednje Evrope in Azije. Je enostavno za gojenje in zahteva predvsem sončno in dobro odcedno zemljo. V današnjem času se ga goji po vsem svetu, tako v vrtnarskih nasadih kot na večjih kmetijah.
Okusen in vsestranski dodatek v kuhinji
Korenje je vsestranska zelenjava, ki jo lahko uporabimo kot glavno jed ali dodatek k drugim jedem. Kot glavna jed je odličen v juhah, enolončnicah ali curryjih, kjer obogati okus. Pečeno korenje z medom in začimbami je okusna priloga, prav tako pa se dobro obnese v pečenih zelenjavnih mešanicah ali kot nadev za pite. Je pogosto prisotno v solatah, omakah in kot priloga v obliki rezin, naribanega korenja ali korenčkovih polpetov. S svojo svestranostjo in blagim okusom je nepogrešljivo v mnogih jedeh.
Naravni zaščitnik oči in ožilja
Korenje je zelo koristno za zdravje, še posebej za oči, saj vsebuje veliko alfa– in beta-karotena, ki se v telesu pretvorita v vitamin A. Poleg tega vsebuje falkarinol in falkarindiol, ki pomagata preprečevati rak debelega črevesja ter preprečujeta zlepljanje krvnih celic, s čimer ščitita ožilje. Znano je tudi po visoki vsebnosti karotenoidov, kot sta alfa karoten in lutein, ki delujejo kot antioksidanti. Poleg karotenoidov pa vsebuje tudi druge antioksidante, kot so hidroksicinaminske kisline (kofeinska, kumarinska, ferulinska), antocianidini (cianidini, malvidini) in vitamin C.
Kako ohraniti njegovo svežino?
Za ohranjanje svežine korenja je pomembno preprečiti izgubo vlage. To dosežemo tako, da korenje shranimo v plastično vrečko in ga hranimo v hladilniku. Prav tako ni priporočljivo shranjevanje korenja skupaj z jabolki, hruškami, krompirjem ali drugim sadjem in zelenjavo, ki proizvajajo etilen, plin, kateri lahko povzroči grenak okus korenja.