KORENJE

Korenje ima številne koristne lastnosti; je koristno za vid. Ima veliko alfa in beta karotena, ki se v telesu presnavljata do vitamina A. Korenje vsebuje tudi falkarinol in falkarindiol, ki preprečujeta raka debelega črevesja ter zlepljanje krvnih celic in tako ščitita ožilje.Korenje na splošno povezujemo z visoko vsebnostjo karotenoidov (alfa karoten, beta karoten, lutein), ki imajo funkcijo antioksidantov. Poleg njih korenje vsebuje tudi druge antioksidante kot so hidroksicinaminske kisline (kofeinska, kumarinska, ferulinska), antocianidini (cianidini, malvidini) in vitamin C. Od karotenoidov pa je največ beta karotena.

Za ohranjanje svežine korenja je potrebno zmanjšati oz. preprečiti izgubo vlage. To lahko dosežemo tako da korenje za pakiramo v plastično vrečko in ga hranimo v hladilniku. Ni priporočljivo shranjevanje korenja zraven jabolk, hrušk, krompirja ter ostalega sadja in zelenjave, ki proizvajajo etilen, plin ki povzroči grenak okus.

Napiši komentar