Osvežilne solate za ohladitev

Poletje je čas visokih temperatur, ko se izogibamo uporabi pečice in raje uživamo hrano, ki nas, poleg tega, da nam razveseljuje brbončice, tudi ohlaja. Za vas smo pripravili koristen članek z informacijami o kar se da osvežilnih sestavinah za solate in nekaj receptov.

Kumare

Stari rek »hladen kot kumara« se ne uporablja kar tako. Kumare vsebujejo okoli 95% vode in so zato odlične za hidracijo in hlajenjeKumare spadajo v isto družino zelenjave kot bučke. Kot zanimivost lahko omenimo, da v isto družino spada tudi lubenica, ki je sicer vsem znana kot sadje, a je v resnici zelenjava. Kumare sestavlja predvsem voda, vendar pa vsebujejo tudi vitamin C in kafeično kislino. Prav zaradi vsebovanja kafeične kisline se kumare pogosto uporablja kot sestavino pri izdelavi kozmetike za pomirjanje kože. Čeprav polaganje kumaričnih rezin na oči pomaga zmanjševati podočnjake, se jih vseeno bolj splača pojesti, še posebej v poletnih mesecih, ko najbolj rastejo in so tudi najbolj okusne.

Več o kumarah in njihovih pozitivnih učinkih si lahko preberete TUKAJ.

Pripravila pa sem tudi par osvežilnih receptov za solato s kumarami:

Paradižnik

Kar se zelenjave tiče, nič ne zaznamuje poletja bolj kot sladki, sveži, sočni paradižniki. Čeprav so paradižniki na voljo skozi vse leto, resnično čudovite kvalitete paradižnika pridejo v ospredje v sezoni od junija do septembra. Ob hitrem življenjskem tempu in ogromni izbiri zelenjave v trgovini lahko hitro pozabimo na resnične kulinarične in hranilne vrednosti paradižnika. Čeprav je paradižnik ena najpogostejših in najpomembnejših sestavin mnogih jedi, njegovo osvežilno lastnost najbolje izkoristimo z uživanjem surovega.

 o paradižniku in pozitivnih učinkih si lahko preberete TUKAJ.

Nekaj receptov za osvežilne solate s paradižnikom:

Zelena solata

Trend gojenja solat na domačem vrtu postaja vedno večji. Razlogi za popularnost solate so očitni; solata je zdrava, lahka, osvežilna in vsestranska. Prav tako se vedno več ljudi odloča za sajenje različnih vrst in barv solat, kar vrt in dejavnot gojenja še bolj popestri. Tudi mi priporočamo, da poskusite z dvema ali tremi sortami solat skupaj za večjo barvitost in širši prehranski profil. Ne pozabite tudi na dejstvo, da ima temnejša solata več hranil.

Napiši komentar