Solata s kalčki fižola mungo s sirom bo nekakšna eksotika na vaši jedilni mizi. Predstavljamo vam zanimiv recept, ki ga boste od zdaj pogosteje uporabljali.
Sestavine
- 1 skodela kalčkov fižola mungo (zelene soje)
- 1 kos sira (100 g)
- 2 stroka česna
- bučno olje
- jabolčni kis
- sol
- sveže mlet poper

Priprava
Kalčke fižola mungo lahko jemo tudi surove. Vendar pa vam svetujemo, da jih blanširate. Z blanširanjem pridobijo okus po oreščkih. Res je, da s toplotno obdelavo nad 46 °C uničimo vse encime, ki jih presna živila vsebujejo. Zato se morate sami odločiti, kakšen je vaš namen priprave tega obroka. Kalčke lahko sicer kupite ali jih vzgojite sami.
Če se odločite za toplotno obdelavo kalčkov, jih stresete v vrelo vodo in pustite eno minuto, da se kuhajo. Nato jih odcedite in poskusite odstraniti zelene ovojnice v čim večji meri.
Česna ne jedo vsi? Nič za to.
Česen olupite in sesekljate. Če imate za vašim omizjem ljudi, ki česna ne marajo, ga narežete na lističe.
Kalčke stresete v skledo in jih prelijete z oljem in jabolčnim kisom. Nato solato začinite s sesekljanim česnom, soljo in poprom.
Sir narežete na kocke, paličice ali pa ga grobo nastrgate. Vmešamo ga v solato in postrežete.