Cvetlice v solati

Cvetlice v solati

Cvetje je spet v modi!  Uporaba cvetlic v kulinariki sega še v rimske čase, ter tudi v kitajske in indijske kulture. Užitne rože so bile še posebej priljubljene v viktorijanski dobi v času vladanja kraljice Viktorije.

Skrivnost uspeha pri uporabi užitnih rožic je v tem, da jih uporabimo pri preprostih jedeh, saj lahko ostali močni okusi zasenčijo delikaten okus rožic. Užitne cvetlice so pa tudi zdrave, še posebej tiste temnejših barv, ki vsebuje veliko antioksidantov, vitaminov A, C, D in E

Katere cvetlice izbrati?

Cvetlice zelenjave

Užitne cvetlice lahko najprej pošiščemo na svojem vrtu. Uporabimo lahko cvetove cvetače, ohrovta, brokolija, bučk, radiča, kumar, graha in fižola. Užitne so surove, a jih lahko tudi skuhamo na pari ali pa popražimo na olju. Kot okusen dodatek jedem lahko dodamo tudi cvetove zelišč; rožmarina, sivke, ognjiča, bezga, kopra, bazilike, mete, timijana in koriandra.

.

Okrasne cvetlice

Pri kuhanju in za solate lahko uporabimo cvetove kapucink, nageljnov, jasmina, vrtnic, vijolic, geranij, gladijol, pasijonk, šipka, trobentic ter sončnic in mačeh.

Užitne cvetlice preprosto dodamo solati in popestrimo okus ter izgled

Napiši komentar