Kako kalimo fižol mungo

Zelena soja / Phaseolus mungo

Lastnosti

Fižol mungo spada med metuljnice. Danes ga največ gojijo na Kitajskem, v Indiji, Maleziji in Vzhodni Afriki. V glavnem uživajo nakaljenega. Zaradi svojega osvežujoče sladkega okusa, enostavnega kaljenja in visoke vsebnosti zdravih hranil je fižol mungo prvak med kalčki.

Vsebnost v semenu:

  • 25 %  beljakovin
  • 1,2 % maščob
  • 59,6% ogljikovih hidratov
  • Vitamini: A, B1, B2, niacinB12, C, E
  • Minerali: veliko kalija in fosforja, kalcij, železo, magnezij
  • encimi in hormoni

Od semena do kalčka

  • Metoda nakaljevanja: v kozarcu ali kalilniku
  • Čas namakanja: 12 ur
  • Temperatura: 21 °C
  • Spiranje: 2 krat dnevno
  • Žetev: po 3 dneh
  • Donos: iz 1 skodelice semena dobimo 7 skodelic kalčkov

Preobrazba in množenje sestavin pri vzgoji kalčkov

Količina vode v semenu naraste iz 10,7% na 88,9%, kaljenec se približa zelenjavi. Beljakovine se med kaljenjem razgradijo v aminokisline. Ena skodelica kalčkov ima toliko vitamina A kot limona, toliko vitamina B1 kot avokado, količino vitamina B2 enega jabolka in količino C vitamina enega ananasa. Med kaljenjem se vse snovi v encimatskem procesu pretvarjajo in množijo. Vitamini in hormoni se množijo, nastajajo tudi novi. Količina holina v semenih znaša 205 mg na 100 g semen, po 4 dneh kaljenja se poveča na 250 mg. V enakem času količina vitamina E iz 2,4 mg poveča na 3,2 mg. Kompleksne organske povezave se pretvarjajo v obliko, ki jo naše telo lažje presnovi.

Posebnosti kaljenja

Fižol mungo je zelo primeren za navdušence, ki se šele spoznavajo s kaljenjem, kali brez težav in posebnosti. Po štirih dneh kaljenja se semena kalčkov obarvajo vijolično, okus postane oster, malce greni.

Napiši komentar