Čičerika

Čičerika je z bogato hranilno vrednostjo, velikim energetskim potencialom – popoln nadomestek mesa.Nadvse priporočana hrana na jedilniku vegetarijancev in veganov.

Suha zrna vsebujejo celo do 25 odstotkov beljakovin visoke biološke vrednosti.

Je odličen vir rudnin, med katerimi so v največjih količinah zastopani kalcij, železo, magnezij, kalij in fosfor. Je tudi dober vir mangana, cinka in folne kisline.

Glede na to, da je stročnica, je po svoji sestavi kar 50 do 60 odstotkov iz ogljikovih hidrativ, večinoma škroba in 5 odstotkov maščob, kar je za stročnice veliko.

Fitilinska kislina z upočasnjevanjem sproščanja glukoze v kri in preprečevanjem nenadnega nihanja krvnega sladkorja vpliva na presnovo ogljikovih hidratov.

Čičeriko pred pripravo obvezno namakamo čez noč. Vodo, v kateri smo jo namakali, obvezno odlijemo saj se v postopku iz nje izločajo naravne toksične spojine. Nato jo kuhajte vsaj pol ure. Lahko tudi več. Čičerika se namreč ne razkuha in ostane čvrsta.

Naši facebook prijatelji priporočajo naslednje:

Danica Gobec : Okus izboljšam s kislo smetano ali topljenim sirčkom ali s smetano za kuhanje. Čičerika tekne tudi samo kuhana in osoljena – kot prigrizek namesto čipsa…pa še bolj zdrava je.

Marjeta Zaletinger svetuje, da med kuhanjem dodamo lovorjeve liste in pustimo odkrito, da se počasi kuha.

Anže Rogelj jo pripravi po naslednjem receptu Čičeriko namočimo za 24 ur. Nato jo skuhamo. V ponev dodamo malo kokosovega olja in ga stopimo. Na ponev vsujemo čičeriko in jo premešamo. Štedilnik ugasnemo. Dodamo zmleta pražena sezamova semena, sol in origano. Iz ponve preložimo na krožnik. S tako pripravljeno čičeriko lahko obogatimo katrokoli solato.

Jaz jo popečem še v pečici namesto kokic za zdrav prigrizek ob gledanju filmov, naredim polivko ali omako za namakanje zelenjave tako, da čičeriko v mešalcu zmešam z malce vode, dodano baziliko in malce sira (feta ali kakšen sir s plesnivo plesnijo, da omaka ni preveč sladka), če pa potrebujem sladke polivke/omake pa dodajam sadeže po izbiri. Glavna sestavina pri pripravi je seveda domišljija 

Napiši komentar