Rukola

Se sprašujete, zakaj vam v domačem vrtu raste drugačna rukola od tiste, ki jo kupite?

Obstajata dve vrsti rukole ali rukvice. Ena se latinsko imenuje Eruca sativa, druga pa Rucola selvatica. Osnovna razlika med njima je, da enoletna rukola Eruca sativa nima izrazito narezljanih listov, kot ga ima druga rukola, v pravilni slovenščini imenovana tankolistni dvoredec. Gre za trajno rukolo, ki jo divje rastočo najdemo na Primorskem, pogosto zelo blizu obale.

Izredno okusni so tudi cvetovi obeh vrst rukol, prva ima umazano bele, druga pa rumene. Torej, če vam uide v cvet, rastline ne zavrzite, ampak jo predelajte v juho, cvetove pa porabite za okras solate ali sendvičev.

ZAKAJ UŽIVATI?

Vseeno vsebuje precej vitamina A, K, nekaj C, od mineralov pa kalcij, mangan, magnezij in nekaj železa, njena prvenstvena prednost pa so vlaknine in klorofil, zeleno listno barvilo.

PREHRANSKA VREDNOST

http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/3025/2

KAKO GOJITI?

Tudi če nimamo vrta, se lahko oskrbimo z domačim pridelkom. Posejte jo v korito na okenski polici in jo sproti režite. Če jo sejete v vrt, jo posejete že, ko je zemlja bolj hladna, saj prenaša nizke temperature. Huda vročina ji ni všeč, zato se v vročem poletju prepustite paradižnikovi solati, konec avgusta pa rukolo spet posejte. Če imate doma rastlinjak, jo lahko jeste skoraj vso zimo. Najlaže jo režemo s škarjami, če imate tiste za travo, bo opravilo najbolj preprosto.

Rukola raste hitro. Ko zraste za prst visoko, jo že porežemo, zato nima časa, da bi iz zemlje izčrpala pretirano veliko hranil.

Rukolo lahko tudi kalimo in uživamo poganjke rukole, kar pa ni tako preprosto, ker se seme rukole obda s sluzavim slojem, ki včasih povzroči, da semena ne morejo dihati in se zato prične razkroj semena. Zato potrebujemo kalilnik, ki ima odtočne reže razporejene po vsem dnu. Nato na en pladenj nasujemo 1 žličko semen (kupljenih za kaljenje) in prelijemo z vodo. Vsak dan enkrat prelijemo z vodo a pazimo, da voda odteče in da semena niso eno na drugem.

Napiši komentar