Sestavljene solate – solatna kosila

Sestavljene solate okusne in hranljive, popolna kombinacija sveže zelenjave, sadja ter različnih dodatkov za popoln obrok.

Solata

V zadnjem času so sestavljene solate postale priljubljen obrok, saj so hitre za pripravo in osvežilne. Vendar pa ne gre zgolj za lahkotne solate, ki nas hitro nasitijo – gre za bogatejše solate, ki lahko predstavljajo celoten obrok. Sestavljena solata je nekaj podobnega enolončnici – v tem primeru kar enosklednica! Lahko je narejena iz presnih sestavin ali pa vključuje kuhane ali pražene sestavine. Pri pripravi se sprehodimo po vrtu, tržnici ali trgovini, odpremo hladilnik in izberemo sestavine, ki so nam trenutno na voljo. Po čiščenju, kuhanju in začinjanju solato postrežemo. Mora biti lepa, okusna, sočna in dišeča – skratka, popolna za vse čute.

Foto: Pixabay.com

Kaj je sestavljena solata?

vlaknine + minerali + vitamini + maščobe + oglikovi hidrati + beljakovine = popolni obrok. S takšnimi solatami ustvarimo uravnotežen in hranljiv obrok, ki bo nahranil tako telo kot dušo.

Ta obrok lahko še izboljšamo z encimi in klorofilom, ki sta prisotna samo v živi, presni hrani. Vlaknine, minerali in vitamini, ki jih vsebuje sezonska zelenjava, zagotavljajo hranilno bogastvo, medtem ko encimi in klorofil podpirajo prebavo in čiščenje telesa. Živa hrana, kot je presna zelenjava, vsebuje vse te sestavine, ki prispevajo k vitalnosti in energiji. Sezonska zelenjava, bodisi solata, brokoli, špinača ali mlade kolerabice, ne le da obogati okuse, ampak tudi telesu nudi vse potrebne hranilne snovi za optimalno delovanje.

Sezonske zelenjavne kombinacije za zdravo in okusno solato

Izbor sestavin za sestavljene solate je res izjemno raznolik, vendar je pomembno, da se pri pripravi ravnamo po letnem času. Včasih se je dobro zavedati, da lahko uživamo tudi zelenjavne vrste, ki jih običajno pečemo, kuhamo ali soparimo, presno. Ena od takšnih vrst je blitva, katere mlade liste lahko drobno narežemo in jih združimo s paradižnikom, papriko, zeleno solato in ohlajenim kuhanim krompirjem. Prav tako lahko brokoli, cvetačo in mlade kolerabice drobno narežemo in jih uživamo presne, kar solatam doda svežino in hranilno vrednost. S tem si lahko zagotovimo zdrav in okusen obrok, poln različnih vitaminov, mineralov in vlaknin.

Odličen okus pa pričaramo, če solati dodamo tudi opečeno zelenjavo. Bučke, papriko in malancane pražimo skupaj s česnom, soljo, lahko tudi z začimbami.

Dodatki

Vlaknine, oglikove hidrate, minerale  in vitamine v solate lahko dodamo s stročnicami, žiti, krompirjem, jesenskimi bučami, kostanjem.

Stročnice, žita

V solatah lahko uporabimo različne vrste stročnic, kot sta leča in čičerika, ki odlično dopolnijo jed. Med žiti se v solati dobro obnese kuhana ajdova kaša, pira ali neobrušen riž. Posebno zanimiva pa je kvinoja, ki se ponaša z rahlo prekajenim okusom in vonjem. Ta se odlično poda k plodovkam, kot so paprika, paradižnik in kumare, ter obogati solato z edinstvenim okusom.

Vlaknine, ogljikove hidrate, minerale, vitamine,  maščobe in mazav občutek v ustih doprinese dodatek oljnih semen in  avokada.

Začimbne sestavine

Pri pripravi solat je najbolje uporabljati čim manj prečiščena olja, kot sta bučno in oljčno olje, vendar lahko posežemo tudi po drugih vrstah. V zadnjem času je zelo priljubljeno laneno olje, ki ob ustreznem stiskanju ponuja odličen okus. Tudi konopljino olje je vse bolj v uporabi, čeprav ima zelo specifičen okus. Za dodatne okuse v solatah lahko uporabimo kis, jajca, sol, sir, mlečne izdelke, kruhove kocke ali različna zelišča. Olje zagotavlja potrebne maščobe in izboljša okus, medtem ko kis ali limonin sok doda prijetno kislost, na katero smo navajeni. V mnogih kulturah pa solate ne začinjajo s kisom.

Spoštujmo rek, ki pravi; naj solato soli modrijan, zabeli razsipneš, okusa skopuh, zmeša pa norec!

Napiši komentar